Compozitia chimica a catinei



Utilizarea fructelor de catina se datoreaza continutului foarte bogat in vitamine, saruri minerale, microelemente, antioxidanti, fitohormoni etc. Fructele de catina contin vitamina C in proportie de doua ori mai mare decat macesele si de zece ori mai mare decat citricele. Vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P si F sunt si ele prezente in fructele de catina in concentratii importante. Aceste fructe contin β-caroten in proportie mai mare decat la morcov si alti carotenoizi, microelemente cum sunt P, Ca, Mg, K, Fe, Mo, B, celuloza, proteine cu continut ridicat de aminoacizi esentiali (indeosebi lizina), uleiuri complexe (acizi grasi saturati si nesaturati, steroli), acizi organici, cum sunt acidul malic, acidul succinic, acidul ursolic etc., precum si flavonoizi identici cu cei din Gingko biloba. Remarcabil este continutul fructelor si frunzelor de catina in substante cu efect hormonal, in special serotonina, substanta recunoscuta ca avand efecte fiziologice deosebite, legate de sistemul nervos central, sinteza proteinelor, stimularea sistemului imunoinductor etc.


Valoarea alimentara si terapeutica a produselor derivate din fructele de catina rezida din complexitatea compozitiei fizice si chimice a acestora. Aplicatiile nutritionale cele mai cunoscute se refera la obtinerea cu mijloace clasice a sucului de catina (diluat sau concentrat), a otetului de catina, vinului de catina si siropului de catina. Aplicatiile terapeutice au in vedere pulberea de catina, maceratul de catina si uleiul de catina, ultimul fiind cel mai valoros produs obtinut din fructele de catina, dar care se extrage mai greu prin mijloace conventionale.


Adaugate in cantitati mici, in raport de 1:10, fructele de catina confera o savoare deosebita unei game largi de marmelade, gemuri si dulceturi, oferind totodata garantia unei bune conservari pe o perioada lunga de timp. Au fost concepute si diverse variante de preparate energizante pe baza de pulbere de catina, in compozitia carora intra si alte produse naturale, in diferite combinatii si proportii.

Dintre numeroasele substante cu rol metabolic biostimulator continute de catina, care sunt avute in vedere la realizarea produselor ce fac obiecul prezentului transfer tehnologic, se cuvin subliniati acizii di- si tricarboxilici (malic, succinic si citric), care participa direct la procesele metabolice mitocondriale, acizii cafeil-chinici, care stimuleaza aceleasi procese, vitaminele hidrosolubile si microelementele care intra in structura cofactorilor multor enzime, fitohormonii, acidul ursolic si altele.


Continutul mediu de grasimi, proteine, glucide si valoarea energetica a fructelor de catina alba este prezentat in tabelul 1, iar continutul mediu in principalii compusi bioactivi este prezentat in tabelul 2.


Tabel 1

Fructe

Apa [%]

Proteine [%]

Grasimi [%]

Glucide [%]

Valoare energetica [kcal]

Catina alba

[Hyppophae rhamnoides]

87,5

1,2

0,7

10,14

49



Tabel 2

Compus bioactiv

Continut [% sau g]

Vitamina C

200-1500 mg (tipic 600 mg)

Vitamina E (amestec de tocoferoli)

pana la 180 mg

Acid folic

pana la 80 μg

Carotenoizi (β-caroten, licopen, zeaxantina)

30-40 mg

Acizi grasi nesaturati ( oleic, palmitoleic, linoleic)

6-11% (3-5% in pulpa fructelor si 8-18% in seminte)

Acizi organici (acid enolic, citric, tartic)

2,82-6,08% (exprimat ca acid malic); pH-ul sucului variaza in limitele 2,7-3,3

Flavonoizi

100 - 1000 mg


Continutul principalilor compusi bioactivi regasiti in extractul lipidic (ulei de catina) obtinut din seminte, pulpa de fructe (suc) si reziduu din pulpa (ramas dupa extragerea sucului), este redat in tabelul 3.


Tabel 3

Compus bioactiv

Ulei din seminte [mg/100 g]

Ulei din suc de fructe [mg/100 g]

Ulei din reziduu de fructe [mg/100 g]

Vitamina E

207

171

300-600

Vitamina K

110-230

54-59

-

Carotenoizi

30-250

300-870

1 280–1 860

Aciditate totala

11

38

-

Flavonoizi totali

-

-

550

Steroli totali

1 054

721

-

Acizi grasi nesaturati

87%

67%

70%

Acizi grasi saturati

13%

33%

30%


Continutul in elemente minerale al fructelor si al sucului obtinut din fructe este prezentat in tabelul 4.


Tabel 4

Elemente minerale

Continutul in fructe [mg/kg]

Continutul in suc [mg/l]

Potasiu

6,44-22

147-209

Calciu

0,8-1,48

64-256

Magneziu

0,47-73

53,3-165

Fier

22-33

4,13-10,9

Seleniu

5,02

7,96-11,3

Zinc

8,8-27

2,09-6,31

Mangan

8,7-15

0,81-3,86


Datorita continutului ridicat in produsi bioactivi, catina in intregul ei si nu numai fructele, constituie materie prima in industria farmaceutica, in vederea asigurarii unor produse complexe (medicamente, complexe de vitamine si minerale, suplimente nutritive, bauturi tonice, creme, uleiuri, sapunuri medicinale), in industria alimentara (ca atare sau in amestec cu alte fructe) pentru gemuri, marmelade, sucuri, bauturi racoritoare, coloranti alimentari, drojdii alimentare, in industria cosmetica pentru creme / uleiuri hidratante sau protectoare si sapunuri hidratante sau antibacteriene, in zootehnie ca adaos in furajele combinate (faina din fructe uscate, proteine din drojdie de catina) sau ca tratament alternativ in medicina veterinara (uleiuri si extracte).



< Up | Home >